19 Οκτωβρίου 2015

Le Corbusier - Le Modulor

Στρογγυλή τράπεζα και βιβλιοπαρουσίαση
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Auditorium Theo Angelopoulos.

Συμμετέχουν: 
Jacques Sbriglio (Fondation Le Corbusier), Δημήτρης Αντωνακάκης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Άλκηστις Κωσταβάρα - Παπαρρήγα, Παναγιώτης Φαραντάτος.

Συντονίζει ο Κώστας Τσιαμπάος.

Επιμέλεια:  
Παναγιώτης Φαραντάτος.

Διοργάνωση:  
Institut Français d'Athènes - Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ & Εκδόσεις Παπασωτηρίου.

Σύμβολο μιας νεωτερικότητας που επιθυμεί να εξανθρωπίσει τη μηχανή, το Modulor συμπύκνωσε την αγάπη του Le Corbusier για τα μαθηματικά και το ανθρώπινο σώμα, στοχεύοντας σε μια αρχιτεκτονική που θα εκπέμπει αρμονία. Για κάποιους ένα σκληρό «καλούπι» που υποτάσσει τη σχεδιαστική ελευθερία, για άλλους η τελευταία έκλαμψη ενός επιστημονικού ανθρωπισμού, το Modulor παραμένει στις μέρες μας ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά ευρήματα της σκέψης του Le Corbusier, κομβικό για την κατανόηση της κοσμοθεωρίας του και της συνθετικής του προσέγγισης.Παν’ απ’ όλα, παραμένει ένα έργο ανοιχτό που καλεί σε κριτική επανεκτίμηση.
Τα βιβλία Le Modulor και Modulor 2, που κυκλοφόρησαν το 1950 και το 1955 αντίστοιχα, περιγράφουν την συναρπαστική αναζήτηση ενός συστήματος αναλογιών που θα εναρμονίσει τον κτισμένο χώρο με το κορμί του ανθρώπου, εμπλουτισμένη με πλήθος αυτοβιογραφικές πληροφορίες και εφαρμοσμένα παραδείγματα. Σήμερα, 50 χρόνια μετά από τον θάνατο του συγγραφέα τους, τα βιβλία κυκλοφορούν για πρώτη φορά στο σύνολό τους στα ελληνικά, σε μια νέα μετάφραση της Άλκηστης Κωσταβάρα – Παπαρρήγα και σε επιμέλεια του Παναγιώτη Φαραντάτου, βασισμένη σε νέα έρευνα στα αρχεία του Ιδρύματος Le Corbusier στο Παρίσι.
Στην στρογγυλή τράπεζα, τρεις γενιές ανθρώπων που διασταυρώθηκαν με τον λόγο του Le Corbusier θα συζητήσoυν την σημασία του Modulor στην σκέψη και το έργο του, διερωτώμενοι την σημερινή του επικαιρότητα.* Η έκθεση εντάσσεται στη δέσμη εκδηλώσεων και άλλων δράσεων με γενικό τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» που οργανώνονται από το Φθινόπωρο 2015 ως το Καλοκαίρι 2016 με πρωτοβουλία της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. και τη στήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier.
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται ή στηρίζονται στο σύνολο ή κατά περίπτωση από το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Ελβετική Πρεσβεία, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το Ελληνικό Docomomo, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο: http://lecorbusier.arch.ntua.gr/.


Τα Le Modulor και Modulor 2 κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπασωτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: